Inspiratie

 Tijdens één van de workshops van het excellentieprogramma kregen we een korte ontwerpcursus van Sjoerd Vroonland. Voor deze workshop kregen we de opdracht om een voorwerp mee te nemen dat bij je paste. Ik had mijn das van de padvinderij meegenomen omdat padvinderij één van de belangrijkste dingen uit mijn leven is.

We kregen de opdracht om bij het voorwerp wat we meegenomen hadden een meubel te bedenken. Op mijn das liep ik al snel vast maar met de dingen die we op padvinderij doen niet; we doen namelijk veel met touw en knopen dus wilde ik kijken of ik daarmee verder kon. Ik schetste een tafel op papier die met knopen in elkaar zat, de regels aan de poten met “kruissjorringen”, de planken van het tafelblad met “kruisjes” aan de regels, etc. Ik bedacht, waarom een meubel met knopen in het meubel inplaats van een meubel met het materiaal waarvan de knopen worden gemaakt? Touw!

Met de kralenstoel van Sjoerd Vroonland in gedachten ben ik een stoel gaan ontwerpen die mooi is, comfortabel zit en die er niet uit ziet als een strand/zee meubel van wit touw. Maar hoe maak ik het touw zo stijf dat het meubel niet in
elkaar stort als jet er niet op gaat zitten? ik heb gedacht aan een stalen frame waar het touw omheen gevlochten zit maak het kan eigenlijk veel makkelijker: In mijn geboortejaar heeft één van de bekendste Nederlandse ontwerpers een bekende stoel uitgebracht: The Knotted Chair. Marcel Wanders heeft eerst een net geknoopt van touw, het daarna in een bad van epoxy gelegd en het vervolgens in een rek uitgehangen zodat het kon drogen.

Nu ik weet hoe ik het wil gaan doen is alleen nog de vraag hoe je de zitting gaat maken, ik had bedacht dat leer mooi bij touw staat, twee natuurlijke materialen bij elkaar. Het probleem is dat een lapje leer doorbuigt als je er op gaat zitten en dus ook de zijden van de stoel naar elkaar trekt. Daarom heb ik bedacht dat een gelamineerd plankje op de zijdes van de stoel leggen een goede optie is omdat er dan iets op ligt inplaats van iets tussen hangt. Het gelamineerde plaatje wil ik wel laten stofferen met leer zodat het overeenkomt met de rugleuning die ook van leer is.

PVE