Jaarringen

Dit is de verwerkingsopdracht van de excursie/workshop in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogen Bosch. De opdracht was om iets te maken/ op te zoeken waar een verhaal achter zit.

Ik was op een zondag middag aan het bedenken wat ik zou maken voor deze opdracht. Op de iepenhouten tafel zag ik een plak acacia-hout  liggen wat mijn stag bedrijf ooit had gegeven als openings-presentje en ik dacht, wat zou er gebeuren als de jaarringen van het plak hout van elkaar zouden kunnen bewegen? Omdat de opdracht ook een beetje de gedachte ‘gewoon iets maken zonder er over na te denken wat het wordt’ inhield ben ik met een figuurzaagje, in een andere plak acacia hout, begonnen. Echter kwam ik niet erg snel vooruit met een figuurzaagje dus moest ik iets anders verzinnen. Bij een grote bouwmarkt kwam de aanbieding voorbij van een elektrische figuurzaag, ik dacht “kopen!”. Het blad van de machine waar je je werk op legt om te zagen kon ook onder een hoek gezet worden dus, bedacht mijn vader, kon je ook conisch zagen zodat, als je het midden van de plak er uit trekt, de rest ook mee gaat en er dus iets hols/bols (vaas of lamp) van kan maken. Na de eerste ring te hebben gezaagd vond ik hem erg dun dus besloot ik om de jaarringen per drie uit te zagen.

Tijdens het proces braken er veel ringen waardoor er veel lijm is gebruikt maar door het werken van de plak kon ook niet alles worden gelijmd dus zijn de buitenste ringen erg fragiel.